Fördelar med att använda Disgen

Utvecklat av släktforskare för släktforskare. Disgen växer med dig.
Disgen handlening - En positivhalare tar emot ett mynt av en folkdräktsklädd kvinna. Skansens vårfest 1905. Nordiska Museet.
En positivhalare tar emot ett mynt av en folkdräktsklädd kvinna. Skansens vårfest 1905. Nordiska museet.

Översikt

I Disgens olika översikter får du bra överblick över din forskning. Med fyra generationer i familjeöversikten och alla uppgifter om personen i personöversikten. Med en geografisk översikt på kartan över hur personen flyttade. Det finns en släktöversikt, ett dynamiskt timglas med upp till 8 generationer samtidigt. Du kan fördela dem med 0 över centrumpersonen och 7 eller 7 över centrumpersonen och 0 under. Den kan visas både stående och liggande.

Antavlan och stamtavlan du ser på skärmen är komprimerad så du får en mycket god överblick över många generationer och kan snabbt se anförluster och upprepningar.

Det finns flera möjligheter att söka fram personer du vill arbeta med. Den detaljerade sökningen gör det möjligt att söka på en kombination av uppgifter, inte bara namn. 

Analysfunktionerna hjälper dig att höja kvaliteten på dina data.

Grundläggande nivå

I Disgen finns en grundläggande nivå där du registrera dina släktingar, när och var de föddes, levde och dog. Vem de var gifta med och vilka barn de hade.  Du kan enkelt lägga in bilder. Det kan vara porträtt, gruppbilder, hus, orter, kyrkor, skolbetyg, diplom och mycket mera.

Du kan använda det inbyggda ortsträdet för att tala om var de levde så får du alltid samma stavning på orten.

Du kan notera källorna på ett strukturerat sätt och bara lägga till en ny sidhänvisning i källan när du hittar mer uppgifter i samma källa.

Vill du kunna ta fram statistisk på yrken och dödsorsaker så använder du notiserna för det.

Vill du registrera fosterbarn, adoptivbarn och samkönade relationer så går det utmärkt och du får med uppgifterna i utskrifter.

Med flaggor kan du gruppera dina släktingar på det sätt som passar dig. Flaggorna kan du använda för att enkelt hitta tillbaka till personer du vill återkomma till för att forska mer. Dina personliga behov styr hur du använder dem.

Gör du noteringar i egna dokument allt eftersom du forskar, så kallat arbetsmaterial, är det enkelt att koppla dem till personen och fylla på med mer material när du hittar det. När du är tillräckligt säker på uppgifterna du fått fram för du över dem till andra notistyper i Disgen och får med dem i utskrifter av olika slag.

Utskriftsmöjligheterna är många.

Användargränssnittet innehåller många möjligheter för dig att se på dina data om personerna på flera olika sätt. En speciell variant är att du kan se och arbeta i flera släktträd samtidigt. 

Sökfunktion

Det finns två sökfunktioner i Disgen. En som bara söker på namn, kallas Välj person och en som söker på en kombination av uppgifter, kallas Detaljerad sökning.

Den detaljerade sökningen är kraftfull. Som nybörjare använder du bara det som är självklart för att söka fram en person eller de som bodde på en ort.

När du hållit på ett tag börjar du använda de mer kraftfulla möjligheterna som att söka fram alla Inga som var gift med Nils.

Fördjupningsnivå

Programmet har utvecklats under 40 år av drivna släktforskare som i sitt släktforskande har sett behov av mer specialicerade funktioner. De har önskat stöd för att kunna kontrollera kvaliteten, så att den är hög på deras data. Att alla personer verkligen har följts från vaggan till graven. De har velat hitta de ställen där de sluntit på tangentbordet och skrivit in orimliga datum för det blev en 9:a istället för en 8:a. Därför finns det många speciella sökningar/analyser inbyggda,

Du kan också skapa en webbsida med hela din släkt som du kan lägga på en USB-sticka och ge till dina släktingar eller lägga upp den på nätet.

Är du intresserad av kartor så har Disgen en inbyggd kartfunktion för både moderna och historiska kartor.

Du bestämmer

Som ny släktforskare använder du de grundläggande funktionerna för att lägga upp dina släktingar. Du bestämmer själv när du vill gå vidare och använda de mer avancerade funktionerna.

Appen släkten

Med Disgen följer en app till din mobiltelefon och platta. Du bestämmer vilka personer du vill ta med ut till appen. Uppgifterna om varje person är allt du lagt in om dem. Du får också med bilderna. Du kan vandra i släktleden och skapa en antavla i cirkelform.

Den finns för androidtelefoner och är på gång för IOS.

DISGEN VÄXER MED DIG!