Vi ska lägga upp den första kyrkboken i källträdet. Just för att det är den första så är det ett antal steg att göra men när den väl är inlagd och nästa ska läggas in så blir det mycket färre steg.
Källan finns hos Lunds Landsarkiv i kyrkoarkivet Elleholm volym AI:5 1868-1891.
Hos ArkivDigital får man den här uppgiften om sidans källa
Elleholm (K) AI:5 (1868-1891) Bild 72 / sid 87 (AID:, NAD: SE/LLA/13067)
Riksarkivet uttrycker det så här.
Elleholms kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/LLA/13067/A I/5 (1868-1891), bildid: C0057113_00090
Vi håller på att lägga upp vår första person och vill lägga in kyrkbokskällan.
Tryck på lampan till höger om fältet källa så du kommer till källträdet.
Källträdet innehåller vissa övergripande nivåer från start. En kyrkbok läggs lämpligen under Kyrkoarkiv. Markera det och tryck på Nästa nivå.
Volymen finns på Landsarkivet i Lund som är en arkivinstitution.
Fyll i namnet på arkivinstitutionen. Du hittar den som förkortning i källhänvisningen som du hittar hos leverantören av kyrkboksmaterial. Vill du inte skriva ut hela namnet så räcker det med förkortningen LLA.
Välj en gruppmarkör genom att trycka på nerpilen till höger i det fältet. Tyvärr finns ingen ikon för arkivinstitution men eftersom det är en fysisk plats så kan kartikonen få symbolisera det. Tryck sen OK.
Nu ska arkivbildaren läggs in. Se till att Lunds Landsarkiv (LLA) är markerat och tryck på Nästa nivå en gång till.
Skriv in namnet på kyrkoarkivet och välj en gruppmarkör. Kyrkan kan väl vara ett bra val. Tryck på OK.
Nu kan du fundera på om du vill lägga alla volymer i en hög eller om du vill dela upp dem utifrån de olika kategorierna A, C, E, F osv. Det här exemplet har valt att ha en nivå för kategorierna.
Se till att Elleholms kyrkoarkiv är markerat och tryck på Nästa nivå.
Fyll i A som namn. Låt gruppmarkören vara blå som förslaget är. Tryck OK.
Nu är det dags att lägga till Källan så tryck på Ny källa.
Fyll i volymens namn. Många använder den gamla länsbokstaven för att visa var församlingen ligger/låg. Det är egentligen bara nödvändigt om det finns flera församlingar med samma namn. Med länsbokstaven blir det då lättare att hitta den vid sökningar i källträdet. Tryck på OK.
På nästa nivå så skriver man hänvisningen. Tryck på Ny hänvisning.
A: Fyll i hänvisningstexten, dvs sidan i volymen.
B: Välj prefix Sid.
C: Husförhörslängden räknas som en primär källa.
D: I fältet Koppla till har du möjlighet att välja på Riksarkivet eller Arkiv Digital. Du väljer beroende på vilken leverantör du har.
E: Fältet Bild-id: Här fyller du i leverantörens bildid. Längst till vänster på notisen i personöversikten/relationsöversikten kommer det att finnas en ikon som visar att du har lagt in Bild-id. Klickar du på den ikonen så kommer källan att öppnas på samma sätt som om du klickar på Visa här.
Du behöver inte fylla i D och E men gör du det så får du extra nytta av källträdet. Genom knappen F Visa så får du direkt upp den aktuella sidan i kyrkboken i en webbläsare om du är uppkopplad mot nätet. För Arkiv Digital måste du ha ett abonnemang och under Verktyg > Inställningar > Inmatning så måste bocken för ”Öppna länkar till ArkivDigital i webbläsare” vara ifylld.
Tryck OK
Varje gång du i framtiden hittar en person i den här kyrkboken så letar du upp den i källträdet och fyller på med en hänvisning till. Nästa volym i gruppen A lägger du till antigen före eller efter den som redan finns där. Det innebär att du går in i källträdet på den punkt där du behöver fylla på något nytt.
Vinsten du får för din möda är att du via hänvisningen direkt kan öppna sidan i kyrkboken om du lagt in de uppgifterna. I volymer där födelsebokens sidor är utspridda på olika ställen i volymen kan du enkelt positionera dig till en plats där du kan starta din fortsatta sökning. Du har koll på vilka källor du har använt. Du kan söka fram personer du har i din databas som du har hittat information om i en viss källa.
Tryck på OK och du är tillbaka i registreringsguiden.
Första kyrkbokskällan är registrerad!
Gå tillbaka till Lägg till far.
Guider i den här serien.
- Lägg upp din första familj
- Lägg till första person
- Lägg till far
- Lägg upp första kyrkboken som källa
- Hantera flera efternamn
- Lägg till mor
- Lägg till relationsnotis
- Lägg till syskon
- Lägg till släktingar
- Lägg till levdenotis
- Ta bort första personerna