Panelen Faddrar

Faddrarna ger en bild av familjens sociala sammanhang.
Disgen handledning - Panelen visas med tre fält med namnet på tre faddrar

Syfte

I panelen visas de faddrar som har knutits till personen antigen genom funktionen Lägg till ny fadder eller genom dra och släpp mellan två familjeöversikter. Faddrarna var ofta släktingar och är därför intressanta att knyta till sitt fadderbarn.

Namnfältet i panelens överdel

I namnfältet finns en knapp för att starta funktionen Lägg till ny fadder. Det är samma funktion som Lägg till person med viss anpassning till att det just är en fadder som ska läggas till. Läs mer i guiden Lägg till faddrar och Lägg till person.

Panelens innehåll

Ytan visar fadderns namn, född år och död år om uppgifterna finns. Där kan också visas en kommentar som avser relationen mellan fadder och fadderbarn. Samma kommentar visas på fadderbarnet i panelen Fadder till i fadderns personöversikt. Tänk till lite när du skriver i kommentaren så den kan begripas när den läses i båda panelerna. Det är ofta bra att veta hur fadder och fadderbarn var släkt. Dopnotisen kan iblend berätta om vem som bar barnet till dopet. Den personen var troligen nära relaterad till fadderbarnet.

Snabbmenyn

Snabbmenyn visas när du högerklickar i panelen.

panelen-fadder-1020-1.JPG

Ändra kommentar använder du när du vill ändra eller lägga till en kommentar. En vanlig kommentar är Bar barnet.

Lägg till ny fadder startar funktionen Lägg till person. Finns faddern redan så ser du den i  dubblettsökningen och kan koppla den. Den här vägen är ett alternativ till att dra och släppa mellan två familjeöversikter. 

Koppla loss släpper kopplingen mellan fadder och fadderbarn. Används ofta om man kommit underfund med att det var fel fadder man kopplat till barnet och man vill byta ut den.

Ta bort fadder. Används om du lagt upp en fadder speciellt till det här barnet och inser att den ska inte finnas här. Eftersom faddern inte är kopplad till någon annan person så kan du ta bort den, dvs den försvinner helt ur databasen.

Flytta upp och Flytta ner används när du vill ändra ordningen på faddrarna. Ofta vill man ha den som bar barnet överst men den kanske ligger längre ner i listan. Då använder du de här valen för att placera in den på rätt plats.

De generella valen beskrivs närmare i slutet av guiden Personöversikt.

Tangentbordskommandon

Tangentbordskommandona som är tillgängliga här är desamma som visas i snabbmenyn i slutet på varje val till höger.