Spara bilder

Spara bilder i din datamapp så kan du säkerhetskopiera dem.
Disgen handledning - Spara bilder

 Spara dina bilder i din datamapps underkatalog DgPic.

 

spara-bilder-1000.jpg

För bästa funktion rekommenderas att bilderna, som ska användas i programmet kopieras till mappen DgPic.  Du öppnar DgPic i Disgen via Arkiv > Datamapp > Öppna datamapp. Har du dina bilder i DgPic blir de direkt synliga och valbara när du ska hämta bilden för att koppla ihop den med en person.

Dagens bildfiler innehåller bilder med hög upplösning, har en filstorlek som ökar allteftersom kvaliteten utvecklas, och tar mycket diskutrymme i anspråk. Tänk på att anpassa bildernas storlek så de blir användbara i Disgenprogrammet.

Pröva dig fram till vad som kan vara lämplig storlek för dig beträffande olika slags bilder. Prova att skriva ut en bild i t.ex. en ansedel och se om kvaliteten är tillfredställande. Programmet klarar stora bilder t.ex. 5 769 kB men har du flera sådana bilder inverkar det på tidsåtgången vid utskrifter och kräver mycket diskutrymme. Att ge en norm för hur stora bilderna får vara är svårt.

Läs mer i guiden Ändra storlek på bild

Kopiera originalbilden och minska sedan kopian till lämplig storlek med ett bildhanteringsprogram, innan den överförs till DgPic.

Spara originalbilderna i särskild mapp i din dator och/eller utanför datorn t ex på USB-minne och/eller extra hårddisk precis som du ju bör göra med Disgens säkerhetskopior. Det är bästa försäkringen om du råkar ut för en datorkrasch, som tyvärr flera släktforskare upplevt.

Säkerhetskopiering av bilder

spara-bilder-1010.jpg

Observera vad som finns längst ned i fönstret Skapa säkerhetskopia.

spara-bilder-1020.jpg

Vid en vanlig säkerhetskopiering av en datamapp är Bilder och Media, Gedcom och HTML-filer förbockade. Bilder o Media omfattar kopiering av filerna, som finns under DgPic-katalogen.

Du bör vara medveten om att säkerhetskopian blir väldigt omfattande om det är många bilder i DgPic-katalogen och du även bockat för de övriga valen Underlagskartor, GEDCOM-filer och HTML-filer med dess kataloger.

Tips!

Har du många bilder och svårt att hitta bland dem. Använd då underkataloger i DgPic. Dela upp bilderna i underkataloger som kan heta Mormor, Morfar, Orter eller något liknande som passar dig.

De kommer också med i säkerhetskopian eftersom de ligger i DgPic.